Sugár: Ki
Sugár:
km Set radius for geolocation
Keresés

Röviden a Dévény-módszerről...

A Dévény módszer - a gyógyítás és fejlesztés összhangja

A Dévény módszer, azaz a Dévény Speciális manuális technika-Gimnasztika Módszer, amely nevét megalkotójának, Dévény Annának nevéből és a módszer két fő területéből kapta.

A módszer rövidített nevén a DSGM. A DSGM nemcsak egy módszer a sok közül, hanem a mozgásrehabilitáció eddigiektől eltérő, gyökeresen új megközelítése.

A mozgásrehabilitációban minden módszer a beteg mozgásának erőltetésén alapul, a DSGM azonban képessé tesz. Mindenki elvárja a pácienstől, hogy azt csinálja, amire nem képes. A DSGM speciális manuális technikája a képessé tevés egyedüli eszköze.A DSGM sem elméletben, sem gyakorlatban nem azonosítható, vagy hasonlítható más módszerekkel, mert:

Speciális tünettana van, amelynek alapján a mozgássérülés jeleit és fokát megállapítja.

Manuálisan gyógyít, amely nem jellemző egyik rehabilitációs módszerre sem. Ebből következik, hogy rendkívül munkaigényes, ami a szakgyógytornászt szellemileg és fizikailag egyaránt nagyon igénybe veszi.

Statisztikailag igazolt eredményei kiemelik a többi rehabilitációs módszer közül, mert hatásosabbnak bizonyult azoknál.

A gyógyulás a szabályos, teljeskörű mozgásrehabilitációt jelenti. Olyan kórképben - a szülési sérülések minél korábbi kezelésével- tud teljes gyógyulást felmutatni, amely eddig az egész világon megoldatlan volt. Az eddigi 100 egész életében sérült egyén közül 80 gyógyítható. A gyógyítás feltétele a minél korábbi - lehetőleg már az inkubátorban - megkezdett SMT - kezelés. Az SMT széleskörű elterjesztésével "kikoptatható" lenne az egész világon megoldatlan szülési sérülések (CP) szörnyű kórképe és maradna a 20% rendkívül súlyos sérült, akiknél az egész agyállomány elpusztul.

A baleseti sérültek SMT-kezelésével felére csökkenthető a rehabilitációs idő és minőségi mozgás érhető el. Az OEP ilyen irányú költségei az SMT kezelés elterjedésével felére - negyedére lennének csökkenthetők.Az SMT kezelés gyógyító hatása az összes mozgássérülés esetén - beleértve az orthopediát és reumatológiát is - rendkívül hatékony. Az SMT azért minden habilitáció/rehabilitáció alapja, mert képessé tesz és nem azt erőlteti, amire a beteg nem képes.

forrás:http://www.deveny.hu/

Mi a DSGM terápia lényege?

A DSGM terápiát Dévény Anna gyógytornász, művészi torna szakedző dolgozta ki a '70-es évektől kezdve.

Kettős végzettségének köszönhetően újfajta nézőpontból közelítette meg a csecsemő-, gyermek- és felnőttkori mozgássérüléseket. Ebből alakult ki a DSGM terápia.

 A DSGM terápia speciális fogások rendszere, amely az izomzatra és az idegrendszeri szabályozásra egyaránt hatással van, további célja a csecsemőkori nagymozgások korrekciója és tanítása.

Az újszülött izomtónusa így eltolódhat a csökkent vagy fokozott tónus irányába, illetve ezek együttes jelenléte is előfordul. Az izomtónus zavaraival szinte minden esetben mozgásfejlődésbeli megkésettség is együttjár. A DSGM terápia egyszerre korrigálja az izmok működését, az izomtónus szabályozását, és tanítható a normál mozgás.

DSGM terápia menete:

A kezelések során legtöbbször a baba spontán ill. irányított mozgása közben alkalmazzák a DSGM manuális technikát (rövid ideig tartott testhelyzetekben is), amely folyamatosan megerősíti a tanultak "bevésődését" az idegrendszerbe.